Floristik,  Tänk Snabbt

15 minuters-bruden

Skulle du glömma din brudbukett?

När det gäller brudbuketter är det egentligen standard att de beställs i god tid och att floristen har hört sig för med beställaren kring eventuella önskemål gällande färger och/eller specifika blomsorter. Under coronapandemin när det inte gick att hålla stora fester så sköt många upp sina bröllop helt eller höll små spontanbröllop utan gäster på stadshuset, kommunkontor eller liknande och “vanliga” brudbinderier beställdes inte längre. Istället blev det vanligt att brud och/eller brudgum kom in i butiken i sista sekunden för att köpa en bukett utan att ha någon form av uppfattning om vad den typen av arbeten kostar eller hur lång tid de generellt sett tar att göra.   

Jag minns en extremt stressad brudgum som helt hade glömt att beställa bukett och kom på det på vägen till kyrkan. Medan jag stod och band brudbukett i expressfart så ringde nära och kära och undrade var han var för alla gäster var på plats och bruden väntade. Även om detta fenomen var förvånansvärt vanligt (!?) under en period så har jag väldigt få foton av denna typ av arbeten då kunden i stort sett alltid har väldigt bråttom därifrån… Men då och då hade de tillräckligt med tid för att jag skulle få ta lite foton.

Just den här buketten beställdes av brudgummen när bruden satt hos frisören i närheten och det var 15 minuter kvar innan de skulle åka till kyrkan. Det gällde att kasta sig in i kylen, se vad jag kunde hitta och arbeta snabbt! Resultatet blev en kompakt,rundbunden bukett med puderrosa avalanche rosor dekorerade med strassnålar, nejlikor i vitt och tre olika nyanser av rosa, vit vaxblomma, fylld brudslöja, läderblad och murgröna. Stjälkarna lindade jag med vitt sidenband. 

Ett annat brudpar hade fastnat för vår-versionen av Interfloras kampanjbukett för Läkare Utan Gränser. Den buketten bestod av fylliga tulpaner i rosa och rött, rosa vaxblomma och eukalyptus.

För att den inte skulle bli obekväm att hålla i för bruden minskade jag mängden tulpaner, hade i mer vaxblomma, gjorde den kortare och använde både små- och storbladig eukalyptus för att bygga en jämn och fin form. Stjälkarna klädde jag i rosa sidenband och dekorerade med ett rött hjärta.

Men den absolut vanligaste typen av snabbt brudarbete var olika versioner av rundbundna buketter med rosor, med eller utan grönt och/eller brudslöja och i alla möjliga nyanser. Både klassiskt och vackert.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *